Spuitlicentie behalen

 

Wanneer uw licentie verlopen is of u nog niet in het bezit bent van een vakbekwaamheidsbewijs gewasbescherming (spuitlicentie), dan kunt u deze behalen via een zelfstudie of klassikale opleiding. Wanneer u slaagt voor het examen, dan is uw spuitlicentie 5 jaar geldig. Er zijn meerdere spuitlicenties, onder andere voor uitvoeren, bedrijfsvoeren en adviseren. U kunt hier vinden welke licentie u dient te behalen. De basiscursus wordt momenteel niet door ons verzorgd, maar wij kunnen u wel aanmelden bij een lokale aanbieder. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. naar de mogelijkheden. 

 

Spuitlicentieverlenging

 

Bent u eigenaar van een vakbekwaamheidsbewijs gewasbescherming (spuitlicentie), dan bent u verplicht een aantal bijeenkomsten te volgen om de licentie te verlengen. Op dit moment geldt dat u binnen 5 jaar, 4 of 5 bijeenkomsten dient te volgen. Afhankelijk van welke licentie u bezit, kunt u een keuze maken uit onderstaande modules. In de tabel ziet u welke verplichting voor u geldt.

 

 Vakbekwaamheidsbewijs

 Verplicht aantal  bijeenkomsten

 Thema:

 Veiligheid en Techniek (VT)

 Thema: 

 Teelt (T)                     

 Uitvoeren gewasbescherming
 (licentie 1)

 4 (+1)  Minimaal 1 deelname verplicht  Mogelijke deelname

 Bedrijfsvoeren gewasbescherming
 (licentie 2)

 4 (+1)  Minimaal 1 deelname verplicht   Minimaal 1 deelname verplicht

 Adviseren gewasbescherming

 4     

 

 

Module - Gewasbescherming nu en in de toekomst (VT)

 

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is in de afgelopen 20 jaar enorm veranderd. Ook in de toekomst zal er nog veel veranderen. Bent u momenteel helemaal up-to-date? Samen met u bespreken we de recente ontwikkelingen en toekomstige veranderingen. Aan welke eisen heeft u te voldoen en houdt u daarbij rekening met 'mens, milieu en maatschappij'?

 

Module - Veiligheid tijdens gewasbescherming (VT)

 

Hoe wordt u blootgesteld? Wat is hiervan het effect? Hoe kunt u zich beschermen? Tijdens deze bijeenkomst krijgt u antwoorden op deze vragen. U krijgt uitleg van een veiligheidskundige over blootstelling en waar persoonlijke beschermingsmiddelen aan moeten voldoen. Ook mag u zelf aan de slag met etiketten en veiligheidsinformatiebladen. Het doel is dat u zelf kunt beoordelen of u op verantwoorde wijze werkt. 

 

Module - Plantenziekten in de glastuinbouw (T)

 

Wanneer we het over gewasbescherming hebben, dan gaat het vaak over insectenbestrijding. Wat u misschien niet weet is dat er op jaarbasis 30 keer meer werkzame stof wordt gebruikt voor de bestrijding van plantenziekten. Dit betekent dat plantenziekten een grote invloed hebben op uw teelt en op het milieu. Tijdens deze bijeenkomst willen we u kennis laten maken met de ziektedriehoek (pathogeen - waardplant - omgeving). Preventieve maatregelen, hygiëne, bodem / teeltmedium, biologische en chemische bestrijding komen aan bod. Tevens zullen enkele plantenziekten, die bij deelnemers op het bedrijf voorkomen, worden behandeld aan de hand van beeld en uitleg. Het doel is dat u op interactieve wijze meer leert over de wijze van herkennen, voorkomen en bestrijden van plantenziekten. Een ervaren gewasbeschermingsadviseur zal deze bijeenkomst leiden. 

 

Module - Geïntegreerde teelt (T)

 

Door een gewasbeschermingspecialist wordt een bijeenkomst verzorgd, met als centraal onderwerp ‘actualiteiten op het gebied van geïntegreerde gewasbescherming’. Er wordt actuele informatie verschaft over een plaag, waarbij wordt ingegaan op het kennen en herkennen van de plaag. De gevolgen van een aantasting worden besproken, waarbij het kan gaan om directe schade of een mogelijke besmetting die het plaaginsect veroorzaakt. Met deze kennis wordt vanuit integrated pest management gesproken over één of meerdere strategieën die kunnen leiden tot beheersing van de plaag. Een strategie kan bestaan uit een combinatie van elementen, zoals waarneming (scouten), preventieve maatregelen, inzet van natuurlijke vijanden en/of inzet van biologische en/of chemische middelen. De strategie wordt met de deelnemers besproken, waarbij interactie wordt gezocht.

 

Module - Spuittechniek (VT)

 

Door een technisch adviseur uit de praktijk wordt ingegaan over het gebruiken, onderhouden en keuren van spuitapparatuur. Tijdens de bijeenkomst wordt ingegaan op de apparatuur die u in uw bezit heeft. Hoe haalt hiermee het beste resultaat? Welk onderhoud vraagt de apparatuur en is de SKL keuring voor u verplicht. Met betrekking tot de techniek wordt eveneens gesproken over hoe druppels worden gevormd, hoe gedragen druppels zich na het verlaten van de spuitdop en wat doen ze op het gewas. Op basis van deze informatie in combinatie met het gewas, de plaag of ziekte bepaalt hoe u het beste resultaat haalt tijdens een bespuiting.

  

Module - Adviseren volgens hedendaagse eisen

 

Tijdens deze bijeenkomst worden actualiteiten op het gebied van wetgeving en certificatieschema's besproken, alsmede de maatschappelijke ontwikkelingen. In groepsvorm worden twee casussen (sierteelt en groenteteelt) uitgewerkt en besproken. Hierbij komen adviseren en rapporteren aan de orde. Daarbij wordt ingegaan op de wijze van communiceren. Voor deze bijeenkomst vragen wij u een laptop of een tablet mee te nemen. De bijeenkomst wordt bij voorkeur georganiseerd voor bedrijven, waarbij collega's samenwerken en onderling feedback (kunnen) geven. Indien u aangeeft interesse te hebben, dan nemen wij contact met u op.

 

Planning

 

Planning voor het najaar volgt op korte termijn.

 

  

* bovengenoemde data zijn onder voorbehoud van eventuele wijzigingen

 

 

Locatie

 

AC Opleidingen in Naaldwijk

  

Vanaf 6 personen is het ook mogelijk de herhalingsbijeenkomst bij u op locatie te verzorgen. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

 

Kosten

 

€ 85,00 excl. BTW per module voor de verlengingsbijeenkomst.

€ 96,50 excl. BTW voor de module Knaagdierbeheersing en/of de module Adviseren volgens hedendaagse eisen.

 

Dit is inclusief koffie, thee en lesmateriaal. Na het volgen van de bijeenkomsten melden we u af bij Bureau Erkenningen.

 

Aanmelden

 

U kunt zich aanmelden via het inschrijfformulier, per e-mail of telefonisch 0174 24 70 79.