Spuitlicentie behalen

 

Wanneer uw licentie verlopen is of u nog niet in het bezit bent van een vakbekwaamheidsbewijs gewasbescherming (spuitlicentie), dan kunt u deze behalen via een zelfstudie of klassikale opleiding. Wanneer u slaagt voor het examen, dan is uw spuitlicentie 5 jaar geldig. Er zijn meerdere spuitlicenties, onder andere voor uitvoeren, bedrijfsvoeren en adviseren. U kunt hier vinden welke licentie u dient te behalen. De basiscursus wordt momenteel niet door ons verzorgd, maar wij kunnen u wel aanmelden bij een lokale aanbieder. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. naar de mogelijkheden. 

 

Spuitlicentieverlenging

 

Bent u eigenaar van een vakbekwaamheidsbewijs gewasbescherming (spuitlicentie), dan bent u verplicht een aantal bijeenkomsten te volgen om de licentie te verlengen. Op dit moment geldt dat u binnen 5 jaar, 4 of 5 bijeenkomsten dient te volgen. Afhankelijk van welke licentie u bezit, kunt u een keuze maken uit onderstaande modules. In de tabel ziet u welke verplichting voor u geldt.

 

 Vakbekwaamheidsbewijs

 Verplicht aantal  bijeenkomsten

 Thema:

 Veiligheid en Techniek (VT)

 Thema: 

 Teelt (T)                     

 Thema:

 Knaagdierbeheersing (KBA)

 Uitvoeren gewasbescherming
 (licentie 1)

 4 (+1)  Minimaal 1 deelname verplicht  Mogelijke deelname  Deelname voor knaagdierbeheersing  binnen het bedrijfsgebouw

 Bedrijfsvoeren gewasbescherming
 (licentie 2)

 4 (+1)  Minimaal 1 deelname verplicht   Minimaal 1 deelname verplicht  Deelname voor knaagdierbeheersing  binnen het bedrijfsgebouw

 

 

Module 1)  Duurzame gewasbescherming (VT)

 

Wat staat de tuinbouw de komende jaren te wachten op het gebied van milieu, maatschappij en gewasbescherming? We bespreken het Nationaal Actieplan Duurzame Gewasbescherming en de gewasbeschermingsmonitor (vervanger gewasbeschermingsplan). Daarnaast spreken we over de maatschappelijke rol van de groene sector, de bijensterfte en schoon (drink)water. Na deze bijeenkomst bent u op de hoogte van alle recente ontwikkelingen!

 

Module 2)  Veiligheid tijdens gewasbescherming (VT)

 

Hoe wordt u blootgesteld? Wat is hiervan het effect? Hoe kunt u zich beschermen? Tijdens deze bijeenkomst krijgt u antwoorden op deze vragen. U krijgt uitleg van een veiligheidskundige over blootstelling en waar persoonlijke beschermingsmiddelen aan moeten voldoen. Ook mag u zelf aan de slag met etiketten en veiligheidsinformatiebladen. Het doel is dat u zelf kunt beoordelen of u op verantwoorde wijze werkt. 

 

Module 3) Plantenziekten in de glastuinbouw (T)

 

Wanneer we het over gewasbescherming hebben, dan gaat het vaak over insectenbestrijding. Wat u misschien niet weet is dat er op jaarbasis 30 keer meer werkzame stof wordt gebruikt voor de bestrijding van plantenziekten. Dit betekent dat plantenziekten een grote invloed hebben op uw teelt en op het milieu. Tijdens deze bijeenkomst willen we u kennis laten maken met de ziektedriehoek (pathogeen - waardplant - omgeving). Preventieve maatregelen, hygiëne, bodem / teeltmedium, biologische en chemische bestrijding komen aan bod. Tevens zullen enkele plantenziekten, die bij deelnemers op het bedrijf voorkomen, worden behandeld aan de hand van beeld en uitleg. Het doel is dat u op interactieve wijze meer leert over de wijze van herkennen, voorkomen en bestrijden van plantenziekten. Een ervaren gewasbeschermingsadviseur zal deze bijeenkomst leiden. 

 

Module 4)  Spuittechniek (VT)

 

Door een technisch adviseur uit de praktijk wordt ingegaan over het gebruiken, onderhouden en keuren van spuitapparatuur. Tijdens de bijeenkomst wordt ingegaan op de apparatuur die u in uw bezit heeft. Hoe haalt hiermee het beste resultaat? Welk onderhoud vraagt de apparatuur en is de SKL keuring voor u verplicht. Met betrekking tot de techniek wordt eveneens gesproken over hoe druppels worden gevormd, hoe gedragen druppels zich na het verlaten van de spuitdop en wat doen ze op het gewas. Op basis van deze informatie in combinatie met het gewas, de plaag of ziekte bepaalt hoe u het beste resultaat haalt tijdens een bespuiting.

 

Knaagdierbeheersing (KBA)

 

Op het gebied van knaagdierbeheersing verzorgen wij zelf geen bijeenkomsten. We kunnen u wel aanmelden bij een andere opleider. Wenst u meer te weten, neem dan even contact met ons op.  

 

Planning

    

Woensdag 22 januari 2020

14.00 uur: Duurzame gewasbescherming

17.30 uur: Veiligheid tijdens gewasbescherming

 

Woensdag 12 februari 2020

14.00 uur: Spuittechniek

17.30 uur: Duurzame gewasbescherming

 

Woensdag 11 maart 2020

14.00 uur: Veiligheid tijdens gewasbescherming

17.30 uur: Plantenziekten in de tuinbouw

  

Woensdag 22 april 2020 

14.00 uur: Duurzame gewasbescherming

17.30 uur: Spuittechniek

 

Woensdag 10 juni 2020

14.00 uur: Plantenziekten in de tuinbouw

17.30 uur: Veiligheid tijdens gewasbescherming

                            

Locatie

 

Hoge Geest 43, Naaldwijk

 

Vanaf 6 personen is het ook mogelijk de herhalingsbijeenkomst bij u op locatie te verzorgen. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

 

Kosten

 

€75,00 excl. BTW per module voor de verlengingsbijeenkomst en € 96,50 excl. BTW voor de module knaagdierbeheersing.

Dit is inclusief koffie, thee, broodje en lesmateriaal. Na het volgen van de bijeenkomsten melden we u af bij Bureau Erkenningen.

 

Aanmelden

 

U kunt zich aanmelden via het inschrijfformulier, per e-mail of telefonisch 0174 24 70 79.