Ontruimingsplan + vluchtplattegronden


Een calamiteit is een situatie die een gevaar oplevert voor uw bedrijf, uw medewerkers, bezoekers of de omgeving. Dit kan bijvoorbeeld een brand of een bedrijfsongeval zijn. Een calamiteit kan altijd optreden, ook als u de nodige voorzorgsmaatregelen hebt genomen. In een ontruimingsplan legt u vast hoe te handelen in geval van een calamiteit.

Ontruimingsplan

Het ontruimingsplan omvat ten minste de volgende drie fasen:

  1.  alarmeren
  2.  ontruimen / handelen
  3.  beëindigen van ontruiming

Voor u kunnen we het ontruimingsplan opstellen. Dit doen we volgens de richtlijn NEN 8112. Hierbij wordt de noodplanning beschreven volgens een vaste structuur. Dit kan een groot voordeel zijn wanneer de hulpdiensten worden ingeschakeld en het ontruimingsplan overhandigd krijgen.

Werkwijze

In overleg met de eerstverantwoordelijke en/of de bedrijfshulpverleners schrijven we voor u een ontruimingsplan, waarmee de bedrijfshulpverleners in noodsituaties op adequate wijze kunnen handelen om de aanwezigen in veiligheid te brengen.

Er wordt een bezoek ingepland om de scenario’s te bespreken en het gebouw te bekijken. De volgende onderwerpen worden met u besproken.

  • scenario's
  • gebouw, installatie- en organisatiegegevens
  • alarmeringsprocedure intern en extern
  • taken bedrijfshulpverleners

U ontvangt een overzichtelijke ordner met het ontruimingsplan, alsmede een digitale versie in Microsoft Word voor de bedrijfshulpverleners.

Vluchtplattegronden en aanvalsplattegrond

Snel en veilig kunnen vluchten of handelen bij een calamiteit is van groot belang. Een vluchtplattegrond kan hierbij van groot belang zijn. Vluchtplattegronden zijn bedoeld om gebruikers (medewerkers en bezoekers) van een gebouw te informeren hoe ze het gebouw in geval van nood moeten verlaten. Daarnaast wordt op de vluchtplattegrond aangegeven waar in het gebouw brandblusmiddelen en noodvoorzieningen aanwezig zijn. 

Afhankelijk van de omvang, indeling en complexiteit van uw gebouw kunnen er meerdere vluchtplattegronden nodig zijn. Vluchtplattegronden worden bij voorkeur gemaakt op basis van de NEN-1414. Naast de aanwijzingen voor het gebruik van symbolen (eveneens NEN-7010) bevat de norm ook eisen voor de inrichting en het ontwerp van de vluchtplattegronden.

De vluchtplattegronden kunnen geleverd worden in een aluminium breukvrije kliklijst op A3 formaat.

Voor de brandweer en uw bedrijfshulpverleners wordt tevens een aanvalsplattegrond opgesteld, met relevante informatie over opslag, toegang en watervoorziening. De aanvalsplattegronden zijn daarmee tevens een hulpmiddel voor de hulpverleners. De aanvalsplattegronden worden toegevoegd aan het ontruimingsplan.